Skladování potravin není jen tak

Sklad potravin by neměl mít jednotnou teplotu, protože různé typy potravin vyžaduj různé teploty.

18 °C by mělo být ve skladu, kde se skladují suché potraviny jako cukr, pečivo, luštěniny nebo i olej. Brambory, ovoce, zelenina a nápoje by se měly skladovat v přirozeně chladné teplotě. Tomuto typu potravin svědčí vlhko a sklad byste měli dostatečně větrat.

skladování potravin

Maso, mléčné a masné výrobky vyžadují skladování ve speciálně chlazeném prostoru. Teplota pro chlazení skladů je od 0 °C do 10 °C. Tyto potraviny by se měli uchovávat odděleně, tzn. nemíchat maso a mléčné výrobky apod.

Pro dlouhodobé skladování potravin se využívá mrazicí sklad, kde je teplota od -18 °C do -22 °C.

Sodová voda z výdejníku

Výdejníky na vodu jsou speciální zařízení, která mohou být napojená na vodovodní síť nebo mohou fungovat na vodě z barelů. Tyto přístroje slouží nejen k výdeji chladné vody, ale také dokáží vodu ohřát, či vytvořit sodovou či jemně perlivou vodu. Některé moderní výdejníky vody dokáží také vytvořit limonády požadovaných příchutí. Moderní design je přímo předurčuje k tomu, aby se staly doplňkem kanceláří, čekáren, barů či sportovních center.

Jejich největší předností je úspora finanční úspora, a to jak u barelových tak u výdejníků připojených na vodovodní síť. Voda v barelech se dodává v různých objemech, nejčastěji mezi 18 až 25 litry. Nevýhodou barelových výdejníků je náročnost na skladování barelů a také potřeba kontrolovat a objednávat barely nové. U výdejníků napojených na síť, tato starost odpadá, je však nutné zařizovat pravidelnou sanitaci filtrace, aby nedošlo ke znečištění.

K čemu slouží chladicí boxy?

Chladicí boxy jinak označované také chladírenské boxy jsou určeny k uchovávání potravin nebo surovin, které vyžadují specifický teplotní režim. Díky uložení potravin v boxu jsou dodrženy potřebné hygienické podmínky a nedochází k nechtěným teplotním šokům a přechodům, které mohou způsobit kažení a kontaminaci potravin.

Některé potraviny nevyžadují ke skladování chlad, ale jejich životnost je tímto způsobem značně zkrácena, proto doporučujeme uchovávat v chladu všechny potraviny.

Výjimkou jsou zrající sýry, které potřebují ke správnému zrání vyšší teploty.

2013 Firmy, služby, e-shopy